sunnuntaina, lokakuuta 05, 2008

Tom Yum Gapong


Yksi thaimaalaisen keittiön ja myös oman perheemme suosikeista on Tom Yum – kuuma ja mausteinen keitto, joka voidaan valmistaa erilaisina versioina, kuten Tom Yum ... Goong (rapuja), Gai (kanaa), Talay (meren antimia) tai Pla (kalaa).

Tom Yum tuodaan ravintolassa pöytääsi oikeaoppisesti perinteisessä kulhossa ja aina ehdottoman kuumana, minkä osoituksena näet tuossa kuvassakin kulhon keskiöstä nousevan liekin. Mutta onhan tämä keitto muutoinkin melko tulista, sillä siihen käytetyt yrtit, sitruunaruoho ja chili antavat liemelle hieman happaman tulisen maun.

Tämä versio keitosta on nimeltään Tom Yum Gapong johtuen kalasta, jonka rouva siihen valitsi keittiön suosituksesta. Se on mukavan vähäruotoinen ja riittävän maukas, etten sanoisi helppo elukka syötäväksi niillekin, jotka eivät sattumalta muutoin kalasta tykkää.

Keittoa annostellaan pieniin kuppeihin, ja sitä voidaan nauttia joko sellaisenaan tai kuten meillä on tapana, osana kokonaisuutta eli kaikkea sitä mitä kulloisellekin aterialle pöytään tilaamme.

En ryhdy tässä tarkemmin selostamaan tämän ruuan koostumusta tai reseptejä, sillä netistä löydät kymmenittäin ohjeita (useimmiten englanninkielisinä), joiden avulla voit valmistaa sitä myös kotona.

Herkullisia hetkiä – ihan vain arkena, mutta myöskin sunnuntaina!


1 kommentti:

tapsa kirjoitti...

Hakaniemen torilla on joka kuukauden eka päivä markkinat. Taidanpa lähteä ostamaan voissa paistettuja muikkuja...