tiistaina, lokakuuta 14, 2008

Puhetta parturista ja pennosista

Prasatissa on tietenkin muitakin partureita, mutta kun tästä yhdestä tykkään, niin en enää muualle mene.

Turhaa muuten vältellä näitä paikallisia palveluita. Kyllä useimmat osaavat asiansa ja monet jopa erinomaisen hyvin. 

Vähän saattaa silti kummastuttaa, kun tulee laskun aika: Hiusten huolellinen leikkaus 50 bahtia – ymmärsinkö oikein, kyllä!

Suhteutetaan kuitenkin asioita. Pattayalla maksoin parturin palvelusta siistissä liikkeessä jopa 200 bahtia ja Espanjassa kesällä vastaava hiusten leikkaus maksoi n. 500 bahtia. Suomen hintatasosta en tiedä mitään, mutta eipä ole tarpeenkaan.

Pattaya on monissa asioissa tuplasti kallis, kun vertaan hintoja Prasatiin. Vaan onhan siellä myös paljon rahakkaita maksajia. Erityisen paljon turisteja, jotka huolehtivat omasta hyvinvoinnistaan pulittaen kaikesta enempiä ajattelematta sen, mitä pyydetään.

Siihen samaan olin minäkin tietysti vasta maahan saapuneena tottunut. Kun kaikki on itselle halpaa ei tule edes ajatelleeksi, miten toinen osapuoli toimii ja minkä kuvan annat mahdollisesti siinä samalla itsestäsi. 

Sopeutuminen paikallisiin olosuhteisiin opettaa ajattelemaan toisin. Tieto lisääntyy ja opit arvostamaan rahaa toisella tavalla. Ja samalla käyttäytymään myös maksun hetkellä niin, että annat maksun saajalle toisenlaisen tunteen – ihmisenä.

Thaimaassa duunarin aivan kelvollinen päiväpalkka saattaa olla 100-200 bahtia. Englanninkielen ja tietokoneen käytön hallitseva assistentti voi ansaita 12 000 bahtia kuukaudessa, kun turisti tuhlaa enemmänkin muutamassa päivässä. 

En suinkaan ryhdy tässä neuvomaan, miten sinun pitäisi omia rahojasi Thaimaassa käyttää, mutta pyri kuitenkin funtsimaan hieman sitä, mitä tunteita herätät toisissa ihmisissä. Paikalliset toki arvostavat tippejä, mutta jos käyttäydyt holtittomasti, saatat menettää kasvosi.

Entä sitten, kun oma parturissa käyntini maksaa Prasatissa 50 bahtia. Annanko tytölle tippiä 10 % vaiko 40 % vai maksanko palvelusta samantien satasen? 

Tällä kertaa en antanut mitään, sillä edellisellä kerralla tippasin 20 bahtia ja ehkäpä annan saman verran taas seuraavalla. Kaikki on suhteellista, mutta suhteeni parturiin vaikuttaa toimivan näin moitteettomasti. Tunnen olevani mieluisa asiakas ja hän myös osoittaa sen.

Huomenna taas uusia juttuja – pysy mukana ja lähetä tämän blogin osoite myös ystävillesi http://thaimaansuomalainen.blogspot.com

Iloitsen alati uusista lukijoista ja olen suorastaan tyytyväinen, jos sinäkin tulet tänne päivittäin yhä uudelleen. Kiitokseni voit lukea vilkaisemalla eilisen jutun kommentit ... 



9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos jälleen!
Kaksi viikkoa siihen kun lähdemme. Surat Thani on paikkamme ja on varmaankin yhtä edullinen palvelujen ym. suhteen. Niinpä annan tukan kasvaa sillä siinä suomalaisessa parturissa jossa ylensä käyn, taksa on noin 30 euroa.
Pekka S

tapsa kirjoitti...

Sawadi kap, taas OC.
Sinusta on tullut kestojulkkis Thaimaassa. Pidä paikkasi.
Miu on kotona taas ja meilläkin kaikki hyvin. Jatketaan...

pekka47 kirjoitti...

suomen tulli miehet näkevät hiuksista onko tulossa thaimaasta siellä leikataan yleensä vain rajat oon kysynyt näkkeekö sen naamasta kaveri vastas hiuksista

Anonyymi kirjoitti...

Kiva taas lueskella. Mukavaa, että jaksat joka päivä kirjoittaa.

Meillä noi parturihommat on hoidet-
tu "omassa salongissa", ellikkä kylppärissä. Ei oo mies valittanut.
Oman pääni kynin tässä viikko sit- ten. On Niiiin kevyt olo, kun mi-
kään ei liehu niskassa eikä roiku otsalla. Hihi.
Mää pääsenkin siis vielä halvemmal-
la kuin sää. Läl-läl-lääää! ;-)

Forumista kerran kysäisin tukkani leikkuun hintaa. Oli yli 40€. Huh.
Miehet kai maksaa vähemmän.

Tuosta rahan käytöstä olen samaa mieltä, vaikka puhunkin Intiasta
omalla kohdallani.

Anonyymi kirjoitti...

Itse maksan dippiä hyvästä palvelusta kohtuudella. En halua antaa itsestäni myöskään kuvaa "rikkaana" falankina sillä en halua sen kaltaista arvostusta. Arvostus töytyy ansaita puolin sun toisin aivan muulla tavoin kuten käytöksellä jolla toiseen aidosti suhtaudut.

The Phantom

Anonyymi kirjoitti...

100 bahtia ei missään nimessä ole kelvollinen päiväpalkka nykyään.

Old Chap kirjoitti...

Lainaus: "100 bahtia ei missään nimessä ole kelvollinen päiväpalkka nykyään."

Olen täysin samaa mieltä siitä, etei se olisi kelvollinen, mutta jokin aika sitten tapasin kaverin, joka sillä rahalla työtään tekee.

Mitä sivummalle tässä maassa mennään pieniin kyliin, sitä enemmän kasvavat erot siihen nähden, mikä on keskeisemmillä paikoilla käytäntö, oikeus ja kohtuus.

Anonyymi kirjoitti...

Me maksamme 120 bahtia päivässä maissin kylvöstä töihin tulleille kyläläisille. Palkka minulle olisi sama jos minä menisin naapurin peltoa päiväksi kylvämään. Kukaan ei nurise vaikka vähänhän tuo on. Näin pohjois-thaimaassa.

The Phantom

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää rapsaa. Harmi vain, kun ei aina muista tulla katselemaan päivityksiä.

Tuosta tippauksesta tosiaan tulikin mieleen, niin moni on ehdottanut 10% tippiä laskun loppusummasta. Kysyin tippauksesta thaikuilta, niin 20bht on kuulemma täysin riittävä oli sitten lasku 200 tai 2000bht. Vähän vaikea tosiaan juu on tietää, että mitä ihminen sielä toisessa päässä ajattelee tippauksesta.