PRASAT sijaitsee Surinin provinssissa, maan keskiosassa, Kambodžan rajan tuntumassa. Etäisyys Bangkokista on kutakuinkin 400 km.
Thaimaa on kuningaskunta, joka tunnettiin vuoteen 1949 asti nimellä Siam. Maan asukasluku n. 65 miljoonaa ja pinta-ala 514 000 km2. Sen rajanaapureita ovat Laos, Kambodža idässä, Thaimaanlahti ja Malesia etelässä sekä Andamaanienmeri ja Myanmar (Burma) lännessä. Pääkaupunki on Bangkok, jossa rekisteröityneitä asukkaita 8,2 milj. (2007). Thaimaan rahayksikkö on baht (THB).
Thaimaan virallinen uskonto on buddhalaisuus, jota tunnustaa 95% väestöstä. Lähes yhtä tärkeä on kuningas Bhumibol Adulyadej, jonka kunnioitus vivahtaa eurooppalaisin silmin jopa palvonnalle.
Thaimaan kalenteri perustuu buddhalaisen kalenterin itäiseen versioon, joka on 543 vuotta gregoriaanista kalenteria edellä. Näin Thaimaassa eletään esimerkiksi vuonna 2009 jo vuotta 2552. Vuosi vaihtuu virallisesti 1. tammikuuta, kuten länsimaissa.
Varsinainen uudenvuodenjuhla on Thaimaassa kuitenkin Songkran (water festival) 13. huhtikuuta, mutta tapahtumia riittää paikkakunnasta riippuen parista päivästä muutamaan. Tuolloin vuoden kuumimpana aikana puhdistaudutaan vanhasta vedellä, mistä traditiosta ei selviä yksikään kuivana! Eikä siinä kaikki. Myös kiinalaisella uudenvuodenvietolla on Thaimaassa omat perinteensä, joten kolmet juhlat tiedossa jälleen ...
Kellonajoissa Thaimaa on edellä eurooppalaisia (GMT +7 tuntia), aikaeron ollessa Suomeen verrattuna talvella +5 ja kesällä +4 tuntia.
Erillistä kesäaikaa ei noudateta.
Muutama sana lähihistoriasta
Thaimaa välttyi ainoana Kaakkois-Aasian maana länsimaiden kolonisaatiolta ja säästyi toisessa maailmansodassa Japanin miehitykseltä. Sodan jälkeen Thaimaa kärsi pitkästä sarjasta vallankaappauksia ja sotilasdiktatuureja, mutta vuoden 1992 vapaista vaaleista lähtien Thaimaa on ollut tuntuvasti demokraattisempi.
Vietnamin sodan aika vaurastutti maata. Turismi kärsi vuoden 2004 Intianmeren tsunamikatastrofista, mutta matkailijoiden määrä on sittemmin palautunut ennalleen.
Syyskuussa 2006 armeija kaappasi vallan ja seuraavana vuonna hyväksyttiin uusi perustuslaki sekä järjestettiin vaalit. Maan eteläosassa on kuitenkin muslimienemmistöisillä alueilla edelleen jatkuvia levottomuuksia.
Lisätietoja: http://fi.wikipedia.org/wiki/Thaimaa
2 kommenttia:
Tämänpäiväisestä tietoiskusta ansaitsee erityiset kiitokset ystäväni Ivanka, joka arveli monille olevan helpotavaa jos voin osoittaa kartalta, missä ovat Surin ja Prasat.
Innostuin sitten samalla antamaan hieman laajempiakin tietoja Thaimaasta.
Näin se siis toimii. Kysyville vastataan – OC
Heh...minusta on yleensä aina hyötyä.
Paitsi silloin kun on ilmiselvää haittaa :D
Kiitos postista.
-ivanka-
Lähetä kommentti